Türgi sultani maal Linnamuuseumi varakambris

Tallinna Linnamuuseumis saab kahe nädala jooksul, kuni 19. juunini vaadata Türgi sultani Osman II portreed siinsesse kunstikogusse kuuluvast Mustpeade vennaskonna portreekogust. Samal ajal Neitsitorni muuseumkohviku lektooriumis avatud fotonäitus Istanbulist saab vaadata kuni 3. juulini.

Harukordsel 17. sajandi maalil on kujutatud traagilise saatusega noort Türgi sultanit, kes sündis 1603 ja valitses aastail 1618–1622. Mustpeade vennaskonna portreekogusse annetasid selle aastal 1640 Lübeckist pärit kaupmehesellid Adolf ja Hinrich Cachl. Portreemaali eeskujuks võib tõenäoliselt pidada saksa kunstniku Lucas Kiliani valmistatud vasegravüüri aastast 1622; maali loonud meistri nime teada ei ole.

Selle sündmuse puhul pidas Linnamuuseumis ja Neitsitornis loengu sultanist ja tema ajastust väljapaistev Türgi ajaloolane ja arvamusliider, Istanbuli Galatasaray ülikooli ja Ankara Bilkenti ülikooli ajalooprofessor İlber Ortaylı.  Tallinna Linnamuuseumi teadusdirektor Pia Ehasalu rääkis lähemalt Osman II portreest ja selle jõudmisest Linnamuuseumi valdusse.

4. juunil pidas professor Ortaylı loengu rahvusvähemustest Ottomani impeeriumi ja tänase Türgi piires, puudutades ka eestlasi Türgis. Tallinna Linnamuuseumi direktor Kalmar Ulm rääkis Konstantinoopoli kultuurpärandist Istanbulis.

İlber Ortaylı on väljapaistev Türgi ajaloolane ja arvamusliider, Istanbuli Galatasaray ülikooli ja Ankara Bilkenti ülikooli ajalooprofessor, riiklike muuseumide teadusnõukogu esimees ja Türgi teaduste akadeemia liige, kes on juhtinud ka Topkapı Palee Muuseumi. Ortaylı on sündinud 1947 krimmitatarlaste peres, lõpetanud Ankara ülikooli ja läbinud kraadiõpingud Chicago ja Viini ülikoolis. Aastaid on ta õpetanud mitmes Türgi, Euroopa ja Venemaa ülikoolis, avaldanud artikleid ja teoseid Ottomani riigist ja Venemaa ajaloost, keskendudes  eelkõige linnade, riigikorralduse, diplomaatia, kultuuri- ja ideeajaloole. Ortaylı esseed ja artiklid on teinud temast Türgis väga armastatud ajaloo populariseerija.

Portreemaali eeskujuks võib tõenäoliselt pidada saksa kunstniku Lucas Kiliani valmistatud vasegravüüri aastast 1622

LINNAMUUSEUM.EE - KÕIK ÕIGUSED KAITSTUD. ILMA LOATA KOPEERIMINE KEELATUD.