Näitus „Karl IV, Tšehhia kuningas ja Püha Rooma keiser” suurtükitornis Kiek in de Kök

Suurtükitornis Kiek in de Kök on avatud Tšehhi ajaloo ühe olulisema kuninga ja keisri 700. sünniaastapäevale pühendatud näitus “Karl IV, Tšehhia kuningas ja Püha Rooma keiser”.

Näitus annab ülevaate Karl IV valitsemisaja ajaloolisest kontekstist, muutustest arhitektuuris ning Praha tähtsusest sel õitsenguajaks peetaval perioodil. Näituse juurde kuuluvad neliteist Tšehhi Rahvusmuuseumi kollektsiooni kuuluvat arhitektuurilist kivifragmenti 14. sajandi Praha ehitistest ja skulptuuridest. Enamik neist pärineb tuntuima tolleaegse arhitekti – Petr Parléři töökojast. Lisaks ilmestavad näitust kaks Karl IV aegset kuldtukatit.

Näitusetekstid ja esinduslik pildimaterjal tutvustavad Karl IV valitsemisaega ning Praha kui kuningliku ja alates 1355. aastas keiserliku metropoli ajalugu. Lisaks tutvustab näitus Tšehhia ja Balti regiooni kultuurilisi ning vaimseid kontakte 14. sajandil. Karl IV hoidis diplomaatilisi suhteid Balti regiooniga, Läänemere äärest läks Tšehhiasse merevaigutee, mida mööda liikusid Luksemburgi dünastia liikmete käsutusse luksusesemed.

Näituse on koostanud Tšehhi Rahvusmuuseum ja selle Eestisse toomist toetas Tšehhi Vabariigi Suursaatkond Eestis. Näitus jääb avatuks 28. veebruarini 2017.

LINNAMUUSEUM.EE - KÕIK ÕIGUSED KAITSTUD. ILMA LOATA KOPEERIMINE KEELATUD.